18 dec. 2011

Amatör vs. proffssiga webdesigners

Egentligen gillar jag inte alls att öppet kritisera andras sätt att arbeta men ibland tycker jag att det kan vara på sin plats och framför allt om kritiken är konstruktiv. Konstruktiv kritik är något jag alltid välkomnar med öppna armar från mina läsare och kunder, för att jag ska kunna utvecklas och bli bättre! Detta skulle kunna vara ett inlägg där jag hyllade och gjorde reklam för en duktig wedesigner, nu är det tyvärr inte fallet. Tacka vet jag Ace Göteborg som just nu bygger min nya hemsida, för där kan man tala om kvalité och riktiga proffs!

Kritiken riktar sig mot en person som är väl känd inom bloggvärlden och som ofta syns på olika forum och fb-grupper. Många av er som följer mig, följer tveklöst även hennes bloggar och därför går jag inte ut med varken hennes namn eller företagsnamn. Syftet är inte att smutskasta eller prata illa om henne som person, utan jag ställer mig kritisk till hennes sätt att handskas med sin hobbyverksamhet och hur hon bemöter sina kunder när något hon levererar inte uppfyller det man som kund beställt.

Beställde för ett tag sedan en webdesign från en god vän (tips #1, blanda inte ihop vänskap med företagsaffärer!) och från dag 1 har det enbart varit ett samarbete i uppförsbacke. Saker vi diskuterat från början skulle efterhand kosta extra för att få gjort och det kändes som att man blev utnyttjad och lurad! Slutligen levererades en produkt som var långt ifrån vad jag betalt för och fick ursäkter/förklaringar som "det här är bättre" eller "detta är vad du får för de pengarna"... När jag då ville att vissa saker skulle fixas till för att jag skulle bli nöjd och kunna godkänna designen så fick jag veta att om jag ville få dessa ändringar gjorda så skulle jag få betala extra för det!! Jag var helt paff, hur kan någon som påstår sig vara professionell behandla en kund på det viset?

I detta läget var jag ganska rådvill, å ena sidan hade jag betalt för något som jag inte fått och å andra sidan så ville jag inte gärna tvista med en vän... Så jag kollar upp vad lagen säger om eländet och den är väldigt tydlig där, som kund har jag rätt att häva köpet om jag inte fått den produkt jag beställt. Detta meddelade jag personen ifråga och gav henne två alternativ: 1, gör vid det jag vill få gjort (utan extra kostnader) eller 2, vi häver köpet och jag får tillbaka det jag betalat. Här skulle hon kunnat visa lite välvilja för att få en nöjd kund som sedan kan generera fler beställningar. här skulle alltså denna historia kunnat sluta och detta inlägg hade jag aldrig behövt skriva.

Istället väljer hon ett tredje alternativ, nämligen: ber sin make ringa mig och när jag svarar så möts jag av en person som är ursinnig! Han skriker könsord, hotar med våld och kräver att jag ska mötas på halva vägen. Vad då halva vägen? Ska jag som kund behöva nöja mig med ett halvdant resultat? För det första ber jag honom att sluta skrika sig hes i mitt öra och för det andra så tycker jag det verkar konstigt att det är HAN som ringer och inte HON själv. Detta är en nivå som jag aldrig vill att mitt företag eller mitt personliga beteende någonsin kommer att komma till. Olyckligtvis får min sambo höra samtalet och hans stubin är onådigt kort när det kommer till hur andra behandlar mig, och han sliter luren ifrån mig och meddelar hans syn på saken. Att detta samtal överhuvudtaget kunde äga rum är för mig obegripligt och jag finner knappt ord för vad jag tycker om detta tillvägagångssätt. Tankarna förs ju onekligen till hur indrivare ser till att lösa konflikter...

Inte förrän jag meddelar att jag inte vill föra diskussionen vidare utan tänker lämna tvisten till min jurist så går hon med på att göra det som vi faktiskt hade kommit överens om från första början...

Vilken soppa! Att det fortfarande fattas en sak som vi kommit överens om tänker jag inte ens försöka ta upp med henne.  Jag får lösa det på egen hand alternativt gå till en annan designer för att få hjälp. För mig personligen har detta hela tiden handlat om en affärsuppgörelse och jag anser att som vuxna och seriösa affärskvinnor så borde detta inte påverka vänskapen, men det gick lite över gränsen när jag blev hotad och kränkt av hennes make och sedan även kränkt av henne själv. För min del har jag hela tiden hållit mig till affären som sådan och inte gett mig in i någon personlig pajkastning för det finns ingen anledning till det.

Jag tycker att hon som person är en glad och trevlig människa som jag har varit tacksam för att ha som vän. Som affärsmänniska och på det sätt hon verkar vilja driva sitt företag har jag dock inte mycket positivt att säga alls tyvärr, hennes arbete är slarvigt, hennes kundbemötande är under all kritik och när hon blir förbannad så drar hon sig inte för att hota, kränka eller komma med personliga påhopp. Jag hoppas innerligt att hon arbetar på dessa punkter en del innan hon bestämmer sig för att starta eget, annars är jag rädd att hennes företag inte kommer att hålla särskilt länge.

Så ett råd till er som vill köpa varor/tjänster av privatpersoner (lagen är nämligen inte alls lika skyddande mot konsumenter om man handlar av en privatperson!), se till att ni har skriftligt på allt som ni vill ska ingå i affären och att ni får med vad som bör ske om ni som konsument inte är nöjd med slutresultatet! Var inte så naiva som jag och lita inte på allt som sägs inledningsvis, se till att få det skriftligt. Även om lagen säger att muntliga avtal väger lika tungt som de skriftliga så är det trots att lättare att hävda sin rätt om det finns nedskrivet.


23 kommentarer:

 1. Din stakare så får man inte behandla en kund. O sen är det ju hon som ska ringa o inte mannen, men hon kanske var för feg troligen va det så. Tycker det var bra att du stod på dig o fick rätt även om man ska behöva ta till jurister. Nä tycker att hon ska svartlistas så inte fler råkar illa ut. Man uppför sig inte så om man vill ha kunderna kvar. Många styrke kramar Beijan

  SvaraRadera
 2. Vilket horribelt bemötande. Sådär ska ingen kundkontakt någonsin få vara. Vilken hemsk upplevelse det låter som. Man ska få det man vill ha, du kollade till och med upp lagarna för hur det ligger till. Nej, all kredd till dig som orkade dig igenom detta och ett fuck you till alla som beter sig som din vän när det gäller affärer.

  SvaraRadera
 3. Låter som ett väldigt omoget beteende och som att hon inte är riktigt redo att jobba med den typen av arbete, särskilt om det innebär direkt kundkontakt. Och att maken sedan ringer upp är ju riktigt pinsamt och det han slänger ur sig låter ju nästan som olaga hot. Sådant ska man inte behöva stå ut med som betalande kund och definitivt inte som vän.
  //Karolina

  SvaraRadera
 4. Ja ibland åker man på pumpen ordentligt, mycket tråkigt och energikrävande. Hoppas du inte behöver ha att göra med henne igen. Ha det bra.

  SvaraRadera
 5. Tänk att man kan få vibbar av en person utan att ha träffats. För jag tror jag är ganska säker på vem du menar, och jag har fått en dålig känsla utan att ens ha konverserat med personen. Personkänndedom via nätet, så märkligt egentligen!
  Det lägsta av allt är ju att be sin make ringa och skälla ut en kund. Oavsett vad det gäller så är det så enormt omoget att inte våga ta tag i det själv!
  Men det finns så många idioter i världen, och aldrig slutar man förvånas, tyvärr.
  Hoppas att du får rätt på designen från annat håll, och att du kan lägga detta bakom dig.
  Tänk på att det ändå drabbar henne i längden, för ingen vill anlita en person som är oproffsig och behandlar kunder illa. Kram!

  SvaraRadera
 6. usch då! :( Jag har hört flera tråkiga historier om folk som köpt liknande tjänster på nätet och fått en dålig produkt eller att hemsidan helt enkelt har uteblivit och de har blivit av med sina pengar. Jag vet inte vem personen du beskriver är men det låter som en person som hamnat i fel bransch. Har man med kunder att göra skall man även klara av att betjäna sina kunder!
  Hoppas du får en fin hemsida gjord av riktiga proffs! :)

  SvaraRadera
 7. Jag beklagar verkligen att du råkat ut för en så oseriös person. Jag har också råkat ut för att muntliga avtal inte hålls. Det är mycket tråkigt när det händer och sätter sina spår. Det tar så mycket energi och tid.

  SvaraRadera
 8. Jag vet vem du skriver om, och jag kan säga så här: Detta är en person som startat bråk med många, oftast ( eller alltid) utan anledning. Förstår inte hur hon orkar. Hade varit bättre om hon la sin energi på att sköta sitt, för det gnälls rätt friskt dagligen från denna person.

  Stå på dig, och låt inte henne få köra över dig på det viset.

  SvaraRadera
 9. Ni som läser detta inlägg och blir arga borde tänka på att historian har två sidor, och knappast skriver pysselkiisen om sina egna eventuella negativa handlingar i ett inlägg där hon söker sympati. Motsvarande inlagg från motparten skulle förmidligen se helt annat ut. oftast ser man bara sin egen sanning.. Jag säger inget om den här tvisten mer än att det har tva sidor, glöm inte det innan ni dommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det har vi glömt för länge sedan....vet att det ser annorlunda ut från "den andra sidan" men det är ju inte så intressant liksom.

   Radera
 10. Klokt skriver av "elin".
  Att först berätta att man inte tycker om att kritisera eller pajkastning och sedan spy ur sig galla över någon så öppet får det bara att se ut som om du är ute efter klappar på axeln och få lite bekräftelse..
  Nu känner jag inte någon av er och vet inte vad som hänt men att få sig själv att framstå som gud själv blir bara löjligt.

  SvaraRadera
 11. Ursäkta men jag förstår inte riktigt vad du vill komma med detta inlägg. Som Jenny skrev ovan tycker du inte om att kritisera folks arbete eller ens hänga ut någon på bloggen, ändå gör du det rätt så grovt.

  Men den roligaste biten är helt klart. Du har fortfarande kvar BLOGGDESIGNEN hon gjorde åt dig, men plockade bort hennes signatur? Om du nu är missnöjd med personens arbete varför behåller du saker hon har gjort? Inkluderat logotypen hon ställde upp och gjorde för dig och ditt företag.

  Jag menar dina egna arbeten med bloggen och företaget (designmässigt) har varit väldigt kasst = amatör.

  Det är bokstavligen fegt och väldigt lågt sjunkit att hänga ut en person såhär och dessutom göra förtal. Ser inte särskilt bra ut från någon som är egen företagare.

  SvaraRadera
 12. Du skriver att denna tjejen kränker och gör personliga påhopp. Då kan jag säga att jag tycker inte du är så mycket bättre själv isånnafall när du hänger ut henne såhär på internet och skriver så mycket negativa saker om henne. Jag tycker det är otroligt OMOGET och LÖJLIGT av dig att hänga ut henne såhär. Och om du nu hyser så mycket agg mot denna människa, varför inte bara släppa allt och gå vidare utan att ha kontakt med henne mer?

  SvaraRadera
 13. Jag har faktiskt gått vidare. Hyser inget agg alls mot denna människa längre. Ärligt talat så bry jag mig inte dugg om vad som händer med henne och jag gör mitt bästa för att ha så lite med henne som möjligt, men hon gör det svårt genom att hela tiden prata skit om mig. Jag hoppas att HON kan släppa taget och gå vidare också.

  SvaraRadera
 14. Sandra Pysselkiisen Åhlberg Såg ni hennes stora-gråt-tråd med "nu lämnar jag bloggvärlden"? alla hennes bloggar är borttagna nu iaf med meddelandet att hon nu slutar blogga för att hon blivit trakasserad och hotad ev en person.. undrar vem det kan vara? Inte har jag väl varit så elak?

  SvaraRadera
 15. Visste inte att en kommentar i en sluten fb-grupp var trakasserier, kanske ska kolla vad som skrivs i hennes blogg? "anonym" våga stå för vem du är istället för att mygla, ryggradslöst!

  SvaraRadera
 16. Ja det är otroligt fegt att skriva såna där kommentarer och inte våga stå för vem man är..

  SvaraRadera
 17. Ryggradslöst av anonym....fast..alla datorer har ett IPnummer...alla datorer går att spåra så anonym är du inte om du tror det!

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Detta är v'l din blogg, där du skriver vad du vill. Ingen som inte vill behöver gå in här och läsa, så jag tycke då inte att du hängt ut någon " över hela internet " . Någon och hennes vänner har inte här inne att göra ( om dom nu har släppt detta som dom säger ).,men detta är ju bara vad jag tycker.... ;)

  SvaraRadera
 20. Precis INGEN är anonym o Ip spårar man i ett nafs, det behöver man inte vara raketforskare för att klara av.. Anonym stå för vem du är eller så kniper du och drar

  SvaraRadera
 21. Anonym - Jag har din ip och vet vem du är så lägg ner detta smygande och stå för det du säger istället! Jag gör ju iaf inte som Sanna och smyger med allting. Jag visar allt öppet och sen får folk tycka som de vill!

  SvaraRadera
 22. Hm......småbarnsmamma som dessutom är gravid med en till och håller på att stalka dej såhär??? Undrar vad socialen skulle tycka?
  Verkar som om hon kanske inte är en stabil mamma om man håller på såhär??? Stå på dej

  SvaraRadera