15 nov. 2011

Vad gäller egentligen!?

Överallt florerar kilometerlånga diskussioner om mönsterskydd och upphovsrätt! Men vad gäller egentligen?? Nu har jag tagit kontakt med en jurist och fått detta utrett en gång för alla. Så här ligger det till enligt Sveriges lagar och förordningar! Vad hjärtat, moralen eller etiken säger är ju något helt annat och jag hoppas att människor är ärliga nog att hänvisa till designern när de lånar mönster. Kopiera gärna texten eller länka hit från era bloggar så att fler blir medvetna om vad som gäller.

Svar från juristen angående mönsterskydd:

För dig gäller lagen om design (mönsterskydd). Dessa två ord betyder samma sak. PRV (Patent och registreringsverket) använder oftast ordet designskydd när de beskriver och informerar på sin webbplats. I lagtexter används ordet mönsterskydd. Oavsett vilket ord som används står de idag för samma sak, det vill säga, skydd av en produkts utseende.


Denna info står på PRVs hemsida:

"Som idéskapare har du kanske en unik form som du satsat både tid och pengar på att ta fram. Vill du skydda designen så att ingen annan kan kopiera den ska du söka ett designskydd.

Får du igenom din ansökan kommer du att få ett designskydd som gäller i max 25 år. Skyddet är en ensamrätt till designen och hindrar andra att nyttja den. Någon annan kan alltså inte tillverka, sälja, importera eller hyra ut en produkt som inkräktar på ditt designskydd.

Väljer du att skydda din design kan det bli lättare att hitta andra att samarbeta med. Designskyddet visar att du äger en ensamrätt vilket kan göra att du har lättare att få folk att investera i din idé.

Skulle det ändå hända att någon använder sig av din skyddade design, trots att du har uppmärksammat denne på att du har ett designskydd, så har du möjlighet att vända dig till domstol. Domstolen kan sen förbjuda den som gjort intrånget att fortsätta med det, dessutom kan det bli så att du får ett skadestånd. Ibland kan domstolen även döma till böter eller fängelse."

Lagen om upphovsrätt gäller framställningar i tal eller skrift, datorprogram, databaser, musikaliska och sceniska verk, bildkonstverk, byggnadskonst, brukskonst - liksom alla typer av andligt skapande av ett litterärt eller konstnärligt verk. Lagen ger konstnärer, författare, kompositörer eller andra skapande personer rätt att bestämma över hur deras litterära eller konstnärliga verk ska användas. Konstnärer och författare behöver inte ansöka om att få sina verk skyddade eftersom dessa skyddas automatiskt. Denna lag gäller tyvärr inte dig som designar mönster!

11 kommentarer:

 1. hej tyvärr så är det inte så många som bryr sig om denna lagen så jag tror inte så mycket på detta, jag har lärt mig att om det är något jag inte vill att någon annan ska ta den ideen så visar jag inte på min blogg, folk kan inte respektera andras saker. jag drabbades av en sådan människa för inte så länge sedan, man blir både förbannad och ledsen att de inte har respekt för andras saker, så jag tog bort bilden på mina egen designade mössor. kram och lycka till maria

  SvaraRadera
 2. Ja det är knepigt det där. :( En av orsakerna till att jag över huvud taget vill skriva fler mönster... Och som j'shörnan skriver är det nästan bäst att hålla sig offline om man vill ha sin design i fred.

  SvaraRadera
 3. Men för att kunna skydda sitt mönster måste man ju då söka designskydd om jag förstår det rätt... Och har man inte det har man inte lagen på sin sida. Eller!?

  SvaraRadera
 4. undrar som anonym, att man måste ju då ansöka om designskydd...??

  SvaraRadera
 5. Ja precis, man måste ansöka om mönsterskydd. Detta är rätt dyrt (1900:- för 5 år) och ansökan måste godkännas av Patentverket innan det är giltigt.

  SvaraRadera
 6. Jag förstod att det var såhär när jag läste lagtexten, men precis som du skrev så tycker jag att det måste finnas etik och moral också - lånar man någon annans mönster/design så ska man berätta varifrån det kommer. Punkt. Jag tror på karma - sno någon annans idéer och ta äran själv och det slår tillbaka på dig... Men det är i alla fall bra att få svar!

  SvaraRadera
 7. Klart man måste berätta vem man inspirerats av när man skapar ett nytt mönster. Om någon skulle ta ideer från mig skulle jag se det som världens komplimang. Om någon inspireras av mig för att skapa nya mönster så är det väl underbart?! Låt kreativiteten flöda!

  SvaraRadera
 8. jag vhåller med Annelie, det är väl fint om man kan inspirera och inspireras av varandra. problemet blir ju att om jag virkar en sak som jag själv hittat på utan att ha inspirerats av någons bild eller mönster och det sedan visar sig att det är väldigt likt, hur ska man då göra??? för mig spelar det ingen roll om folk blir inspirerade och tillverkar för att sälja av något som jag har skapat, för jag freestylar bara och kan inte följa mönster alls. kan inteskriva det heller...:P

  SvaraRadera
 9. Det här är alldeles riktigt och gäller alltså Formen på Det Stickade Eller Virkade Alstret - på samma sätt som produkt- eller möbeldesign.
  Det skrivna mönstret - hur du beskriver hur du gör, layout, formuleringar osv hamnar dock under upphovsrätt. Det är MYCKET sammanblandning mellan dessa regelverk i de diskussioner som figurerar på nätet.
  Det finns prejudicerande fall på där man sålt saker gjorde efter upphovsrättsskyddat verk och blivit fälld för upphovsrättsbrott - men det är alltså Patent och Mönsterskydd som gäller om man vill hävda ensamrätt på en form eller konstruktion.
  Upphovsrätt får du dock automatiskt på din nedskrivna beskrivning så fort du formulerat den. Den upphovsrätten skyddar dock inte mot att någon tittar på ditt färdiga alster och gör en likadan utan din beskrivning.

  SvaraRadera
 10. Tack Visa Lisa för förtydligandet! Nu tror jag att jag har helt koll på saken :D

  SvaraRadera
 11. och du har inte själv låtit dig inspireras av någon annan?? Lagtexten skyddar som sagt mot de som sökt desingskydd men inte rent allmänt. Livet är en stor inspiration hela tiden och vi inspireras hela tiden av varandra. Sen kan man skydda sig genom att ansöka om designskydd men då kostar det som sagt...

  SvaraRadera