2 dec. 2009

Rosa bandet - visa ditt stöd!


Kampen mot bröstcancer pågår för fullt för mängder av kvinnor världen över. Min farmor är en av dem! För mig är det därför extra viktigt att kunna göra något som visar att jag stödjer denna kamp. För ett tag sedan hittade jag ett mönster på ett enkel och vackert virkad rosa band! Har försökt få tag på författaren till denna design men tyvärr inte lyckats. Däremot har hon skrivit i inlägget där hon visar mönstret att hon gärna ser att man virkar ros band för att stödja kampen. Hon berättar också att man gärna får sälja dessa rosa band i förmån för forskning kring bröstcancer. Därför hoppas jag att hon inte tar illa upp när jag nu vill föra detta fina mönster vidare genom att översätta det till svenska här på min blogg. Länken till originalmönstret hittar ni här!

There have been questions off and on about selling these. Yes, it is ok to sell, fund-raise, anything you need to do to help support and remember loved ones and friends. I must say I am humbled by the response, thank you all for using this pattern. God bless you all.
(taget direkt från författarens inlägg)

Börja med 38 luftmaskor i rosa garn. (använd en nål som passar till det garn du valt) 1 stolpe i fjärde luftmaskan från nålen (de första 3 luftmaskorna räknas som en stolpe) Virka stolpar i nästkommande 15 luftmaskor 3 stolpar virkas i varje luftmaska i följande 6 luftmaskor. 1 stolpe i nästkommande 14 luftmaskor. Avsluta med 2 stolpar i den sista luftmaskan. fäst och klipp av tråden. Fäst vitt garn i den sista stolpen du gjorde och virka 2 fasta maskor runt den. Gör en luftmaska i hörnet och fortsätt med luftmaskor i bandets innervarv. Mitt på varvet (där bandet böjer sig) hoppar du över en maska och fortsätter sedan med fastmaskor tills du kommer till nästa kant. Gör en luftmaska i hörnet, 2 fastmaskor om stolpen och ytterligare 1 luftmaska innan du påbörjar yttervarvet med fasta maskor. Virka fasta maskor varvet ut, gör en sista luftmaska och avsluta med en smygmaska i den första fasta maska du virkade. Fäst och klipp av garnet!

Jag använde garn från Freja Lame, för att jag tyckte det lilla glittriga garnet blev så fint till detta mönster. Detta gjorde tyvärr att mitt första rosa band blev i mitt tycke lite för stort. Jag ändrade då själv på mönstret för att få ett mindre band. Här kommer även det mönstret:

Virka 26 luftmaskor med rosa garn. 1 halvstolpe i tredje luftmaskan (de första två luftmaskorna utgör 1 stolpe) Virka ytterligare 10 halvstolpar I nästa 4 luftmaskor virkas 3 halvstolpar i varje maska Virka 9 halvstolpar I sista luftmaskan virkas 2 halvstolpar. Fäst och klipp av garnet. Det vita varvet virkas som på det stora bandet med ett undantag. I böjen på bandets innervarv hoppade jag istället över två maskor med en fast maska emellan, för att det annars blir för tjockt i böjen och bandet viker sig inte naturligt där annars. Fäst och klipp av garnet!

Avslutningsvis satte jag en liten klick lim precis där bandet korsas för att det skulle hålla ännu bättre. Sedan satte jag en säkerhetsnål på baksidan så att man kan fästa sitt rosa band på t.ex sina kläder. Givetvis kan man även limma fast en magnet eller annan fästanordning.
Eftersom författaren till originalmönstret är så generös med att låta produkter gjorda från hennes mönster att säljas så är detta givetvis även tillåtet för den version jag gjort. Såklart gäller detta enbart om du säljer i syfte att dra in pengar till forskning eller fond som arbetar med bröstcancer!!

Vill ni berätta för andra om detta mönster på era bloggar så skulle jag uppskatta om ni länkar till detta inlägg och inte bara klipper och klistrar ut mönstret! All credit för detta mönster ska nämligen gå till författaren av originalet och ingen annan.

Jag svarar gärna på eventuella frågor och funderingar
ni kan tänkas ha kring mönstret på min mail!

(reserverar mig för ev. stavfel som kan ha smugits sig in,
hittar ni några så meddela mig gärna)

5 kommentarer:

 1. Grattis!

  Du är utvald till en av de sex finalisterna i veckans blogg hos mig.

  http://thelifeofniklasc.blogspot.com/2009/12/veckans-blogg-rosta-och-anmal-dig-till.html

  Tipsa gärna dina läsare om att de kan rösta på dig så du har större chans att vinna.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Hej
  I dag kom mitt fina tröstpris, extrapris eller vad det nu heter.. men underbart fina e de - de rosa banden :)))
  Stort stort tack!!
  Kram!!!

  SvaraRadera
 3. Tittar in och hoppas du haft en bra helg och mysig andra advent! Det går att gissa nya gåtor hos mej nu!

  SvaraRadera
 4. Jag kommer att virka flera av dessa rosa band.
  Hör till gruppen som haft bröstcancer och gått igenom såväl cellgifter som strålning.
  Det är 8 år sedan nu!

  SvaraRadera
 5. Tack för ett roligt mönster. Jag har länkat till dig.

  SvaraRadera