Alldeles nyss skickade jag in min slutexamination till japanskakursen! Känns både skönt och lite vemodigt att jag läst klart kursen, givetvis skulle jag kunna läsa fortsättningskursen till våren men med praktiken jag har då i psykiatri, BB/barn samt vårdcentral så känns det som att jag kommer att ha fullt upp ändå. Kanske läser jag en fortsättningskurs till nästa höst eller under sommaren.
Sista delen utav fem handlade om japansk kultur och samhälle. Texten skulle vara på en halv till en A4-sida och man fick skriva denna del på svenska om man ville, puh vilken tur för även om jag lärt mig mycket under denna hösten så känner jag mig inte direkt redo att skriva en hel A4-sida med flytande text på japanska! De korta meningar och samtal vi skulle översätta i de andra delarna av examinationen var helt klart tillräckligt för min del :)
För er som är lite snabbtänkta har förstås redan förstått vad jag skrev om (amigurumi såklart!) och jag tänkte dela med mig av denna lilla mini-essä! Så håll till godo med lite ami-fakta och håll tummarna hårt för att jag blir godkänd i kursen!!
Uppgift 5 Kultur och samhälle
Amigurumi (あみぐるみ)
Amigurumi är en japansk virk- och stickteknik, där man virkar eller stickar små stoppade djur eller djurliknande gosedjur. Tekniken blev populär under 1980-talet i Japan tack vare ett utbildningsprogram för barn. Numera finns tekniken överallt och populäriteten bara ökar. I Sverige finns i dagsläget bara en bok på svenska som behandlar amigurumis men ytterligare två böcker kommer att släppas under vår/sommar 2010, varav den ena är från den numera kända författaren Mia Bengtsson. Under tiden finns det massvis av böcker på engelska att frossa i om man inte vågar ge sig på mönster på japanska.
Ordet Amigurumi kommer från japanskans ami (あみ) som betyder stickad eller virkad, och nuigurumi (ぬいぐるみ) som betyder stoppad docka. Vanligtvis är amigurumi små söta djur men det kan även vara figurer med djurlika eller mänskliga uttryck. Det finns till och med dem som gör amigurumi-godsaker som tårtor och bakverk. Det finns egentligen inga regler för hur man ska göra sin amigurumi, det som är den stora skillnaden mellan den japanska tekniken och den mer västerländska är att man virkar i spiraler och avslutar därmed inte varv för varv. Det typiska utseendet är dock ett sött djur med alldeles för stort huvud, stora ögon och cylinderformad kropp, helt enligt det japanska idealet kawaii (かわいい). Kawaii har varit ett populärt ideal sedan 1970-talet i japansk popkultur och innebär en söt och gullig stil som tillämpats på allt från kläder, mat och leksaker till musik och livsstilar. Stilen kan anses vara barnslig eller till och med provocerande för utomstående. Nu används den alltså även till att skapa speciella amigurumi-vänner.
Vilket garn man väljer att använda ger även det sitt speciella uttryck till amigurumin, men det viktiga här för att få rätt täthet i virkningen eller stickningen är att välja nål/stickor som är en eller ett par storlek mindre än det som anges på garnet. Då får man en täthet som gör att stoppningen man sedan använder inte syns igenom eller ramlar ut.
Det vanligaste är att man virkar sin amigurumi, och detta görs i flera delar som man sedan syr ihop till en figur eller ett djur. Delarna stoppas med vadd eller bomull, man kan även lägga till tyngre material för att få mer stadga i amigurumin. När delarna är på plats är det dags för tillbehören som t.ex ögon, nos, hår och svans. Här finns det en uppsjö av material man kan använda sig utav för att ge amigurumin personlighet. Som ögon kan man använda speciella säkerhetsögon av plast eller glas, brodera egna ögon eller varför inte klippa ut biltar av filt? Detsamma gäller för nosarna, att hitta rätt nos kan skapa en helt ny liten vän, även om den är rund, oval eller hjärtformad. Så kallade pälsgarner eller effektgarner kan man göra små peruker av och skapa oändligt många frisyrer.
Det jag älskar med att skapa amigurumis är hur lätt det är och materialkostnaden för att börja är relativt låg jämfört med många andra hantverk och pyssel. Med en virknål, ett nystan och baskunskaper i virkning kan du göra hur mycket som helst! Dessutom är det ett hantverk som både barn och gamla kan utföra tillsammans!
Den blir nog läraren glad över att läsa. Bra jobbat vännen. Men stämmer det att kostnaden är låg??? Mina räkningar avlöser ju varandra denna höst;)
SvaraRaderaEn virkdag på lovet???
Ha det gott.
kramkram
Oj, vad bra skrivet, det borde du få bra betyg på! Vad duktig du är =)
SvaraRaderaHa en bra söndag!
Kram/Rita
Mycket bra skrivet ,det kommer att bli en stjärna i kanten!!!Vad duktig du e som läst japanska..Min son gillar oxå språket o efter högskolan ska han bege sej dit för att plugga språket o bo där ett år !Han gillar deras animerade serier o manga o lyssnar mycket på deras pop...ska hålla tummen för att du får ett högt betyg!!
SvaraRadera